De mens als motor van de verandering

Mensen maken een organisatie. Dat doen ze met al hun talenten, kennis, motivatie, vaardigheden en verlangen om samen te werken. Kapitaal zit dan ook niet in machines en apparatuur, maar in “human capital”. De mens is de motor van de business.

 

Stagnatie op verschillende niveaus

Een organisatie staat niet op zichzelf. Het moet rekening houden met ontwikkelingen in de omgeving en hoe teams en individuen zich hiertoe verhouden. Denk aan een groeiende concurrentie, maatschappelijke veranderingen en technologische en economische verschuivingen. Dat vraagt om een mindset van medewerkers om te willen groeien, leren en blijven ontwikkelen. Op allerlei niveaus kan daarin stagnatie ontstaan.

Hierdoor kan een organisatie vastlopen. Medewerkers blijven aan hardnekkige patronen vasthouden, terwijl die een ontwikkeling alleen maar in de weg zitten. Het lukt niet om vooruit te komen en prestaties blijven ondermaats. Het is moeilijk om de vinger te leggen op dat wat er moet veranderen. Ondertussen zie je wel de ontwikkelkansen liggen en wil je groeien, maar de realisatie daarvan blijft uit. Kortom, er moet wat gebeuren.

 
Van overkoepelende situatie tot fijne details 

Wat een stagnerende organisatie nodig heeft, is iemand die het krachtenveld binnen en buiten de organisatie begrijpt. Iemand die begrijpt hoe prestaties werken en wat mensen motiveert, die zowel de complexiteit van de overkoepelende situatie als de fijne details snel ziet. Omdat dit per organisatie verschilt, is maatwerk van belang.

Als coach voor verander- en groeiprocessen in organisaties coach ik medewerkers – individueel, in teamverband, als programma of op interim-basis – van organisaties die een stap vooruit willen zetten, maar waarbij dit niet lukt. Omdat elke organisatie uniek is, werk ik daarbij met een aanpak op maat. Een samenwerking met mij start dan ook vanuit de vraag: “Wat is er nodig om de volgende stap te zetten?” Vervolgens maken we een plan op maat, waarin de mens als motor centraal staat. Daarbij vind ik het belangrijk om te bouwen aan een duurzame relatie en intensieve samenwerking.

De coaching kan verschillen van praktische hulp tot organisatorisch niveau, maar ook het geven van therapeutische inzichten. Het varieert van vijf gesprekken tot meerdere jaren: individueel, in groepsverband, met een programma op maat of als interimmanager. Kant-en-klare oplossingen zijn er namelijk niet.

Begeleiding op maat

 

Mijn aanpak

Bewezen, wetenschappelijk en gestructureerd gecombineerd met ervaring

 

Het in beweging krijgen van een organisatie begint bij het individu. Hoewel elk traject dus anders is, kijk ik altijd naar hoe medewerkers omgaan met de ontwikkelingen in en om de organisatie. Hoe geef je leiding aan je werk en privéleven? Welke kwaliteiten heb jij in huis om uit te blinken in jouw team en organisatie?

Daarnaast richt ik mij in de coaching op het ontwikkelen van essentiële vaardigheden. Dit zijn vaardigheden die essentieel zijn voor het meewerken aan de ontwikkeling van de organisatie. Denk aan samenwerken, zelfeffectiviteit, aanpassingsvermogen, mentale weerbaarheid, stress- en energiemanagement.

Ik werk met een bewezen, wetenschappelijke en gestructureerde aanpak. Daarbinnen analyseer ik gedrag en leg ik de vinger op de zere plek. In mijn topsportcarrière heb ik geleerd dat talenten – al heeft een team veel wilskracht, doorzettingsvermogen, discipline en veerkracht – niet kunnen presteren zonder randvoorwaarden als structuur, middelen en een organisatiecultuur. Je kunt dan wel op elke positie de beste speler hebben staan, je hebt nog niet een sterk team. Daarom onderzoek ik welke structuur, middelen en organisatiecultuur er nodig zijn voor een succesvolle, doelgerichte verandering. Ik spot talent en help het te ontwikkelen.

Door middel van mijn coaching krijgen medewerkers een verbeterd inzicht in hun gedrag, wat resulteert in een betere samenwerking. Losse, sterke spelers worden een krachtig team. Hierdoor wordt talent benut en effectief samengewerkt. De organisatie komt in beweging en prestaties verbeteren. Ontwikkelkansen kunnen eindelijk gegrepen worden en de groei waar zo naar verlangd is, wordt ingezet.